Okenní parapety a jejich montáž svépomocí

okenní parapety

okenní parapety

Zakoupili jste si okenní parapet a rádi byste si ho usadili k oknu svépomocí? Máte kutilského ducha a nebo si jen chcete dokázat, že na to máte? Výměna a následná montáž okenních parapetů je velice snadná, avšak musíme si dát pozor na několik zásad a dodržovat předem stanovený postup. Nakonec uvidíte, že jde o zcela jednoduchou záležitost.

  • Ze všeho nejdříve si připravte povrch místa kam budete okenní parapet montovat. Měl by být rovný a zároveň soudržný. Výška od rámu 20 – 25mm.
  • Podklad musí být suchý a rovněž vytvrdlý. Vlhko by mohlo váš okenní parapet nepříjemně z deformovat. Také se vyvarujte velkých výkyv teplot. Optimální je 10 – 25 °C.
  • Montáž je dobré zahájit po vyzrání štuku na špaletách. Pokud tedy štukování bude probíhat nebo poběhlo.
    Okenní parapet je dobré zasunout pod okenní rám, aby se zabránilo jeho vytržení. Pokud nemáme tuto možnost, je vhodné použít kovový nebo plastavý profil ve tvaru L nebo U, a tím vše zabezpečit.
  • Mezi špaletou a okenním parapetem by měla vzniknout 2mm spára na každé straně. Předpokládáme s pravoúhlostí. Vznikla mezera se vyplní akrylovým tmelem a následně přejede prstem. Ten totiž nejlépe vtěsná akryl do požadovaného místa a krásně jej zacelí. Doporučuje se štětec a jarová voda, ovšem z osobních zkušeností dávám přednost výše zmíněnému prstu.
  • Mezi zdí a vnitřní hranou nosu se ponechává 5 mm. odstup
  • Na opracování použijte přímočarou pilku, nebo formátovací pilku, taktéž je vhodná horní frézka. Dbejte zvýšené opatrnosti a snažte se neporušit ochrannou vrstvu – laminát.
  • Okenní parapet se usazuje do montážní pěny či flexibilního lepidla. Zde si můžete vybrat každý sám, s čím se vám lépe pracuje. U pěny počítejte s bobtnáním, a proto to s ní raději nepřežeňte. Osobně používám stavební lepidlo na klasické obklady. To naneste na parapet a tlakem sním po podkladu pohybujte, ať se lepidlo krásně přichytí a roztáhne. Vyrovnejte vodováhou a ponechte mírný spád od okna.
  • Po vytvrdnutí naneseme akrylátový tmel mezi parapetem a zdivem a silikon mezi plastovými spoji okna a okenního parapetu.

Informace poskytl Patrik Chlumecký

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *